Ülkemiz insanın kültüründe en çok göze çarpan ve en güzel adetlerinden birisi olan tasarruf ve birikim yapma alışkanlığı; maalesef yeni nesil ile birlikte gitgide anlamını yitirmektedir.
Yine de tamamen bittiği söylenemez. Şimdi para biriktirmek, birikim yapmak isteyenler için birkaç tavsiyede bulunacağız.
İşte para biriktirirken izlenecek 7 yol;
1. Gereksiz Giderleri Azaltmak
Her şeyden önce unutulmaması gereken; birikim yapmanın olmazsa olmaz ilk şartı gelirinizi artırmak değil, gereksiz giderlerinizi kısmak olduğunu bilmektir. Gereksiz giderlerini kısmayan bir kişi, gelirini ne kadar artırırsa artırsın maalesef başarılı olamayacaktır.
2. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)
Finansal açıdan ele aldığımızda para biriktirirken uygulanabilecek bir çok yöntem bulunmakla birlikte bunlardan bir tanesi de bireysel emeklilik sistemidir. Vereceğiniz bir otomatik ödeme talimatıyla maaşınızdan, hesabınızdan, hatta kredi kartınızdan yapılacak aylık ödemeler halinde sisteme dahil olabilirsiniz. Üstelik belirli bir süre sistemde kalmanız halinde, biriktirdiğiniz paranın %25’i olarak devlet katkısı da alabilirsiniz.
3. Hisse Senedi Alarak
Hisse senedi alarak da birikim yapabilirsiniz. Her ay birikim için ayırdığınız meblağ kadar uzun vadede kazandıracak ya da paranıza değer kaybettirmeyecek büyük şirketlerin hisselerinden satın alabilirsiniz.
4. Döviz Altın Alımı
Her ay gelirinizin belli bir bölümüyle döviz, altın satın alarak paranızı bu şekilde elinizde tutmanız da birikim yapmanızı sağlayacaktır. Hatta bunları bankaya yatırmanız daha da karınıza olacaktır.
5. Kumbara
Bir kumbara oluşturun ve her gün bu kumbaraya para atın, mümkünse kumbaranızın kilidini de çok nadir görüştüğünüz arkadaşlarınızdan birisine verin. Yılda bir defa kumbaranızı açın. Küçük birikimlerle aslında uzun vadede ne kadar para biriktirdiğinize siz de şaşıracaksınız.
6. İkinci El Ürünler
Satın aldığınız ürünlerde ikinci el ürünleri değerlendirin. Örneğin cep telefonu almaya karar verdiyseniz, ikinci el cep telefonu fiyatlarını araştırın. 1600 TL’ye sıfırını alacağınız bir cep telefonunu 1000 TL’ye alarak 600 TL kar elde edebilirsiniz.
7. Hedef Belirleme
Kendinize hedefler koyun ve uygulamada azimle devam edin. Örneğin aylık 150 TL tasarruf yapma hedefi koyun kendinize. Bunun için yapılması gereken eylemleri sırasıyla yerine getirin. Haftada 2 gün işe yürüyün, haftada 2 gün öğle yemeğinizi evden götürün, haftalık dışarı çıkma sayınızı 1 gün azaltın, ailece dışarıda yemek yemeyi azaltın.