Ekonomide talep, tüketicinin mal veya hizmet sahibi olma ihtiyacı ya da arzusudur. Birçok faktör talebi etkiler.
İdeal bir dünyada ekonomistler, tüm bu faktörlere karşı talebi bir kerede grafik olarak çizmenin bir yoluna sahip olacaklardı. Ancak gerçekte iktisatçılar iki boyutlu diyagramlarla sınırlıdır, bu nedenle talep edilen miktara karşı grafik talebi için bir belirleyici seçmek zorundadırlar.
1. Fiyat / Talep Edilen Miktar
Ekonomistler genellikle fiyatın talebin en temel belirleyicisi olduğuna katılırlar. Diğer bir deyişle, fiyat muhtemelen insanların bir şey satın alıp alamayacaklarına karar verirken dikkate aldıkları en önemli şeydir. Bu nedenle, talep eğrisi fiyat ve talep edilen miktar arasındaki ilişkiyi göstermektedir.
Matematikte, y ekseni (dikey eksen) üzerindeki miktar bağımlı değişken olarak ve x ekseni üzerindeki miktar bağımsız değişken olarak adlandırılır. Bununla birlikte, fiyat ve miktarın eksenler üzerine yerleştirilmesi biraz keyfi ve ikisinin de katı anlamda bağımlı bir değişken olduğu anlaşılmamalıdır.
Geleneksel olarak, bireysel talebi göstermek için küçük harf q kullanılır ve piyasa talebini göstermek için büyük harf Q kullanılır. Bu sözleşme evrensel değildir, bu nedenle bireysel veya pazar talebine bakıp bakmadığınızı kontrol etmek önemlidir. Çoğu durumda piyasa talebi olacaktır.
2. Talep Eğrisinin Eğimi
Talep yasası, diğer her şeyin eşit olması halinde, bir kalemden talep edilen miktarın fiyat arttıkça azaldığını ve bunun tersini belirtir. “Her şeyin eşit olması” kısmı burada önemlidir. Bu, bireylerin gelirlerinin, ilgili malların fiyatlarının, zevklerinin vb. Yalnızca fiyat değişmesiyle sabit tutulduğu anlamına gelir.
Malların ve hizmetlerin büyük çoğunluğu, daha az insan daha pahalı hale geldiğinde bir ürünü satın alabiliyorsa, talep yasasına uyar. Grafiksel olarak, bu talep eğrisinin negatif bir eğime sahip olduğu, yani aşağı ve sağa eğimli olduğu anlamına gelir. Talep eğrisinin düz bir çizgi olması gerekmez, ancak basitlik için genellikle bu şekilde çizilir.
Giffen malları talep yasasının dikkate değer istisnalarıdır. Aşağıdan ziyade yukarı doğru eğimli talep eğrileri sergilerler, ancak çok sık meydana gelmezler.
3. Aşağı Eğim Çizimi
Talep eğrisinin neden aşağı doğru eğimli olduğu konusunda kafanız karıştıysa, bir talep eğrisinin noktalarını çizmek işleri daha net hale getirebilir.
Bu örnekte, soldaki talep çizelgesindeki noktaları çizerek başlayın. Y eksenindeki fiyat ve x eksenindeki miktar ile, fiyat ve miktar verilen noktaları çizin. Ardından noktaları birleştirin. Eğimin aşağıya ve sağa gittiğini fark edeceksiniz.
Esasen, talep eğrileri, uygulanabilir fiyat / miktar çiftlerini olası her fiyat noktasına çizerek oluşturulur.
4. Eğim Hesaplama
Eğim, y eksenindeki değişkenin x eksenindeki değişime bölünmesi olarak tanımlandığından, talep eğrisinin eğimi, fiyattaki değişime miktardaki değişime eşittir.
Bir talep eğrisinin eğimini hesaplamak için eğri üzerinde iki nokta alın. Örneğin, bu şekilde etiketlenmiş iki noktayı kullanın. Bu noktalar arasında eğim (4-8) / (4-2) veya -2’dir. Eğimin aşağı ve sağa eğimli olması nedeniyle eğimin negatif olduğuna dikkat edin.
Bu talep eğrisi düz bir çizgi olduğundan, eğrinin eğimi tüm noktalarda aynıdır.
5. Talep Edilen Miktarda Değişiklik
Burada gösterildiği gibi, aynı talep eğrisi boyunca bir noktadan diğerine bir hareket “talep edilen miktardaki değişiklik” olarak ifade edilir. Talep edilen miktardaki değişiklikler, fiyattaki değişikliklerin sonucudur.
6. Talep Eğrisi Denklemleri
Talep eğrisi cebirsel olarak da yazılabilir. Sözleşme, talep eğrisinin fiyatın bir fonksiyonu olarak talep edilen miktar olarak yazılmasıdır. Ters talep eğrisi ise talep edilen miktarın bir fonksiyonu olarak fiyattır.
Bu denklemler daha önce gösterilen talep eğrisine karşılık gelir. Bir talep eğrisi için bir denklem verildiğinde, bunu çizmenin en kolay yolu fiyat ve miktar eksenlerini kesen noktalara odaklanmaktır. Miktar eksenindeki nokta, fiyatın sıfıra eşit olduğu veya talep edilen miktarın 6-0 veya 6’ya eşit olduğu noktadır.
Fiyat eksenindeki nokta, talep edilen miktarın sıfıra eşit olduğu veya 0 = 6- (1/2) P olduğu yerdir. Bu, P’nin 12’ye eşit olduğu yerde gerçekleşir. Bu talep eğrisi düz bir çizgi olduğundan, bu iki noktayı birleştirebilirsiniz.
Çoğu zaman düzenli talep eğrisiyle çalışacaksınız, ancak birkaç senaryoda, ters talep eğrisi çok yararlıdır. İstenen değişken için cebirsel olarak çözerek talep eğrisi ile ters talep eğrisi arasında geçiş yapmak oldukça basittir.