Projeksiyon nedir? Ne işe yarar? Projeksiyon makinesi nasıl çalışır? Projeksiyon terimi için temel bilgilerin yer aldığı sayfamız.
Projeksiyon nedir?
Projeksiyon, birbirinden farklı 3 alanda farklı tabirleri anlatabilmek için kullanılmaktadır. Geometri alanında projeksiyonun kullanımına baktığımızda bir noktanın bir düzlemde taşınması suretiyle diğer bir noktada ve düzlemde ortaya çıkardığı iz düşümdür. Haritacılık mesleğinde kullanılan projeksiyon işlemi ise, dünyanın ya da aynı küre şekline benzer başka şekillerin düz bir düzlem üzerine orantılı bir şekilde tekrardan aktarılma işleminden oluşmaktadır. Bu aktarımlar da kendi aralarında 3 farklı kategoriye aldırmaktadırlar. İlki ana noktalarla projeksiyon noktalarının arasına çizilen doğruların paralel yapıda olması durumunda ve projeksiyon hattına dik bir konumda bulunması durumunda “ortogonal projeksiyon” olarak aktarılmasıdır. Bir diğeri bu oluşan paralel çizgilerin projeksiyonla dik olması şansının aranmaması durumunda oluşan “paralel projeksiyon”, en sonuncusu da projeksiyon çizgilerinin belirli bir noktada kesişmesiyle meydana gelen “merkezi projeksiyon”dur.
Projeksiyon kelimesinin psikolojideki anlamına baktığımızda ise, içerik olarak kişinin yaptığı her hareketin kendi iç dünyasından bir duygusunun yansıması olduğunu temsil ettiğini görmekteyiz. Bu temsili net olarak anlayabilmek için kişilere projeksiyon testleri yapılarak belirli durumlar karşısında hangi tepkileri verdikleri ölçülmektedir.
Projeksiyonun en yaygın olarak kullanıldığı alan ise teknoloji alanıdır. Projeksiyon aleti en basit anlamıyla bir videoyu bir perdenin üzerine yansıtmak için kullanılan teknolojik alettir. LCD teknolojisiyle birlikte ortaya çıkmış; projektör ışığının yardımıyla merceklerle belirli bir mesafede duran düz yapıdaki bir perdeye görüntünün yansıtılması işleminden oluşmaktadır.
Günümüzde projeksiyon aletleri çoğunlukla okullarda, dershanelerde, üniversitelerde, konferans salonlarında ve bu tip ortamlarda; kısacası belirli sunumların ve izletilerin çoğunlukla yapıldığı ortamlarda bulunmaktadır. Örneğin; bir derslikte gösterilmesi gereken görüntüler ya da izletilmesi gereken videolar projeksiyon aleti yardımıyla perdeye yansıtılır. Ya da bir kafede herhangi bir spor müsabakası belirli bir mesafede bulunan perdeye yansıtılarak müşterilerin izletisine açılmaktadır. Bunun dışında teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık sadece iki boyutlu filmler değil, son teknoloji projeksiyon aletleriyle üç boyutlu fotoğraflar ve videolar da gösterime sunulabilmektedir.