Havale Nedir? EFT Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir?

0

Havale nedir? EFT nedir? Para işlemlerinde sıklıkla duyulan bu iki terimin tanımı ve aralarındaki farkın anlatıldığı sayfamız.

İnternet’in popülerleşmesiyle birlikte artık insanlar tüm bankacılık işlemlerini mobil cihazlardan, bilgisayardan ve telefonlardan gerçekleştirmektedir. Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi ödemelerin bir çoğu bilinçli kullanıcılar tarafından İnternet kullanılarak yapılıyor. Bu sayede bankalarda, kurumların kapılarında oluşan sıralardan kurtulmuş oluyoruz.

Banka işlemleri yaparken en çok kullandığımız terimlerden iki tanesini sizler için açıklayacağım. Bunlar EFT ve Havale.

Havale ile EFT arasındaki farklar

Havale ve EFT Arasındaki Fark Nedir ?

Havale işlemi; sadece aynı banka üzerindeki hesaplar için geçerlidir.

EFT işlemi; sadece farklı banka hesapları arasındaki para transferi için geçerlidir.

Havale Nedir ?

Havale; aynı bankada bulunan diğer hesabınıza yada kendi hesabınızdan aynı bankada bulunan bir başka kişinin hesabına para göndermek için yapılan işleme denilir. Havale yaparken gönderdiğiniz para üzerinden bir işlem ücreti kesilmez. (her bankada farklı olabilir.) Havale yaparken başka bankaya ait bir hesaba para göndermeniz imkansızdır, bunun için EFT yapmanız gerekmektedir.

Havale için kullanmanız gereken aracılar şöyledir, mobil bankacılık, mektup, İnternet bankacılığı ve direk bankaya giderek yapabilirsiniz. Havalenin gerçekleşmesi için hesap sahibinin talimatı gerekmektedir. Havale yapmak istediğiniz para miktarı, her bankaya göre değişim göstermektedir. Bir bankada günlük havale limiti 1.000 TL’iken, farklı bir bankada 10.000 TL’dir.

EFT Nedir? Ne zaman Hesaba Geçer? Özellikleri Nelerdir?

Kaynak : pixabay.com

EFT Nedir ?

EFT, kurumlar yada şahıslara ait iki farklı banka arasındaki para alış verişine izin veren sistemdir. EFT’nin açılımı şöyledir; Elektronik Fon Transferi, EFT ilk olarak (Türkiye) 1992 yılında devreye girmiştir. EFT işlemlerini 08:30 – 17:30 saatleri ve hafta içleri gerçekleştirebilirsiniz. Bankalardan, İnternet üzerinden ve mobil cihazlardan bir başka bankanın hesabına EFT işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bankaların politikasına göre EFT işlemlerinden ücret talep edilmektedir. Kampanyalar dahilinde ve maaş müşterilerinden bu ücret talep edilmektedir.

Hafta sonu yada mesai saatleri dışında yaptığınız EFT işlemleri bir sonraki güne sarkmaktadır. Para diğer hesaba gidene kadar sizin hesabınızdan düşülmez, EFT yaparken size sadece IBAN numarası, kişinin ismi yada kuruluşun ünvanı yeterli olacaktır. IBAN numarası olmadan önce hesap numarası, göndereceğiniz bankanın ismi, şube kodu, isim yada kuruluşun ünvanı isteniyordu. Hesap sahibinin talimatı olmadan EFT işlemi gerçekleşmemektedir.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply