Fitch’in üst düzey analisti Douglas Winslow Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin nispeten düşük borç seviyeleri ve finansal piyasa türbülansını atlatma konusundaki deneyiminin kredi notunun ülkenin mevcut koronavirüsü ve döviz cinsine dayanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Winslow, zaten önemsiz olan BB notunun sorunlara en fazla maruz kalmasının, Türkiye’nin düşük döviz rezervlerine kıyasla büyük dış finansman ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ancak görünüm, Fitch’in Türkiye’yi Şubat ayında en son gözden geçirmesinden bu yana önemli ölçüde değişti.

Koronavirüs pandemi anlamına gelen Fitch, ekonominin 2020’de ciddi bir büyüme görmektense en az% 2 küçülmesini beklerken, lira zayıflığındaki vahşi bir seyir FX rezervlerini yaktı.

Türk lirası, ülke yavaş yavaş koronavirüsün yayılmasını engellemek için getirilen kısıtlamaları hafifletmeye başladığı için Salı günü dolar başına 7 TL eşiğinin altına geriledi.

ABD doları / Türk lirası döviz kuru Salı günü en düşük seviyesinde 6.97’ye düştü ve geçtiğimiz hafta rekor bir düşüşle 6.98 ile 6.99 arasında işlem gördü.

Winslow, “Derecelendirme (eski sürüme geçirme) tetikleyicilerinden biri, bankalar ve şirketler için daha akut finansman stresinden beslenen dış baskılar görecek olsak olurdu – ancak şu anda bunu görmüyoruz.” Dedi.

Devlet borçlarındaki kaçınılmaz artış, “istikrarlı” bir görünüm taşıyan derecelendirme için de yönetilebilir olmalıdır.

Fitch bu yıl% 38’in üzerinde, akran grubu ülkeleri için öngörülen% 51’lik rakamın altında bir artış bekliyor.

Yetkili, “Şimdi devlet borcunun GSYİH’nın% 38’inin üzerine çıkacağını, ancak yine de göreceli bir derecelendirme gücü olan BB seviyesinde olacağını düşünüyoruz.” “BB medyanı% 51 – bu yüzden Türkiye’nin hala bir miktar mali alanı olduğunu düşünüyoruz.”

Winslow daha önce, Türkiye’nin şimdiye kadar virüsün ekonomik etkisini önlemek için açıkladığı adımların “ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH)% 2’sine eşdeğer olan koronavirüsten benzer şekilde etkilenen ülkeler için oldukça ılımlı bir paket olduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 13 Mayıs’ta açıklanan son rakamlara göre, destek 240 milyar TL’ye (34,42 milyar $) ulaştı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Çarşamba günü düzenlediği bir video konferansta Albayrak, bu miktar milli gelirin yaklaşık% 5’i civarında.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şu ana kadar yaklaşık 27 milyar TL’lik devlet borcunu da içeren bir tahvil alım programı başlattı. Türkiye ayrıca, kredi garanti fonunun sınırını ikiye katlamayı içeren 100 milyar TL’lik bir tedbir paketinin bir parçası olarak borç ödemelerini erteledi ve çeşitli sektörlerdeki vergi yükünü azalttı.

Büyük bir enerji ithalatçısı olarak, düşük petrol fiyatları Türkiye’nin virüs nedeniyle turizm gibi diğer sektörlerdeki düşüşe karşı korunmasına da yardımcı olacaktır.


Leave A Reply