Kripto paranın hayatımıza girmesiyle birlikte başta Bitcoin olmak üzere Blockchain nedir gibi soruların cevaplarını aramaya başladık.
Dünya üzerinde milyonlarca yatırımcıya sahip olan bir sana para birimi olan Bitcoin’i hemen hemen herkes duymuştur. İçeriğinin tam olarak ne anlama geldiği bilinmese de Bitcoin’in bir dijital para birimi olduğu herkesin malumu. Peki, Blockchain nedir? İşte bizde bu sorunun cevabını merak edenler için bilgilendirici bir yazı hazırladık.
Blockchain, en basit tanımıyla, şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık veri kayıt istemi olarak tanımlayabiliriz. Blockchain bir veri tabanı değildir. Çünkü kaydedilmiş olan bir veri bir daha değiştirilemez ve silinemez. Bu nedenle bu özelliği ile verilerin biriktirildiği bloklar aynı bir zincir gibi, birbirine farklı şifreleme algoritmalarıyla bağlanarak saklanması ve bu zincirin birçok kişiye dağıtık olarak paylaşılması işlemidir.
Blockchain Teknolojisi
Bu tanım size biraz karmaşık gelebilir. Daha kolay bir şekilde Blockchain’i anlamak için günlük hayattan bir örnekle açıklarsak daha iyi anlayacağınızı umuyoruz. Şöyle ki; Eskiden mahalle bakkallarından veresiye ürünler alındığında aldığımız ürünlerin ücretini hem bakkal kendi veresiye defterine yazardı hem de biz kendi defterimize kayıt ederdik. Bunun nedeni bakkalın daha sonra veresiye borcumuzun üzerinde eklemeler yapmasını engellemek içindi. İşte Blockchain mantığı da buna çok benzer bir yol izlemektedir.
Blockchain’de dağıtık kavramı Bitcoin işlemlerinin kayıtlı olduğu blok zinciri ağı üzerinde bulunan herkesin aynı şekilde kayıt tutma işlemidir. Eğer yatırımcılar kendi defterlerinde bulunan veriler üzerinde değişiklik yapmaya kalkarlarsa diğer üyelerin verileri ile uyum sağlamayacağı için zincirin dışına atılacaktır.
Bu nedenle Blockchain sistemi sayesinde kesinlikle değiştirilemez ve manipüle edilemez kayıtlar tutmamızı kolaylaştıran bir sistemdir. Ayrıca bu teknolojiyi bu kadar büyük yapan asıl özellik ise merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymamasıdır. Böylece ağ üzerinde bulunan tüm kullanıcılar demokratik şartlarda işlemlerini gerçekleştirme olanağı bulmaktadır.