Bireysel Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? Bankanın istediği evraklar ve teminatlar nelerdir? Başvuru neden reddedilir?
Bankaya nasıl başvurulur?
Günümüzde bireysel kredi başvurusu yapmak çok kolay. Bunun için en çok kullanılan yöntem en yakın şubeye giderek ilgili formu doldurarak oluyor. Burada ödeme planı ve miktarı ile ilgili banka çalışanıyla görüşme imkanı da doğuyor. Böylelikle sizin için en uygun olan bireysel kredi ve ödeme planı ayarlanabiliyor.
Bunun yanı sıra bir çok banka internet üzerinden de kredi başvurularını kabul ediyor. Bankanın hazırladığı formu sanal ortamda doldurarak başvuru yapabiliyorsunuz.
Bazı bankalar promosyon dahilinde cep telefonundan bile bireysel kredi başvurusu kabul edebiliyor. Bunun için TC kimlik numaranızı yazarak sms ile başvurmanız gerekiyor.
Banka ne gibi teminatlar arar?
Bankalar bireysel kredi başvuruları için genel olarak kefil aramıyor. Başvurunuzun kabul edilmesi için gelirinizi belgelemeniz gerekiyor. Örneğin ücretli çalışanlar maaş bordrolarını gösterebilirler. Serbest çalışan kimseler ise şirketlerinin gelir beyanını yapmaları gerekir. Kişinin geliri almayı planladığı kredinin ödemelerini karşılayabilecek şekilde olmalıdır.
Bireysel kredi başvurusu neden reddedilir?
Kredi başvurunuzun kabul olması için en birinci kriter sizin gelir durumunuzun bankadan aldığınız krediyi geri ödemeye elverişli olmasıdır. Bunun dışında daha önce kredi kullandığınız birden fazla bankaya kredi borcunuzu geri ödemediyseniz, ödemelerinizi sürekli aksattıysanız bu durumda da krediniz onaylanmaz. Kara liste diye bilinen bir havuz sisteminde kredi siciliniz tutulmaktadır ve kredi başvurunuz sırasında bu bilgilere de bakılmaktadır.
Banka seçimi nasıl olmalı?
Kredi alacağımız bankayı seçerken kredi faiz oranlarını ve ödeme vadelerini dikkate almamız gerekir. Bu faiz oranları bankadan bankaya değişmekle birlikte bazı zamanlarda bankaların yaptığı promosyonlarla cazip hale gelebilmektedir. Bu faiz oranlarını öğrenmek ve kıyaslamak için internetteki web sitelerini, gazetelerin finans sayfalarını incelemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca kredi alacağınız bankayı seçerken her zaman çalıştığınız ve maaşınızı aldığınız bankayı tercih etmeniz sizin için avantajlı olacaktır.