Kredinizi ödeyemediniz ve yapılandırmak zorunda kaldınız. Peki yeniden yapılandırılmış kredinizi de ödeyemezseniz ne olur? Yeniden yapılndırılır mı?
Yeniden yapılandırılan kredi borcu ödenmezse karşılaşabileceğiniz 3 durum bulunmaktadır.
Peki tüm bunlara dikkat etmenize rağmen yapılandırma sonrası, yine de ödemeleriniz rahatlamadıysa ve yapılandırma kredisinin de taksitlerini ödeyemiyorsanız ne olur?
Yapılandırma kredisi borcunuzu ödeyemezseniz yani protokol yarıda kalırsa, protokol (bu bir yasa değildir) şekline göre (genellikle) borcunuz ilk haline geri döner.
Borçların belli bir kısmı ödenemediği taktirde yapılacak en yanlış şey banka ile ilişkiyi kesmek olur. Ödemelerin aksadığı durumda yapılacak en doğru şey ise, bu protokolün gerçekleştiği kuruma giderek bir ödeme sıkıntısı içerisine düşüldüğünün aktarılması olacaktır. Bu şekilde yapılandırmaya giden kredi için tekrar yeni bir yapılandırmaya gitmek istenildiğini söylenip ilişki devam ederse, kurum tarafından protokol yeniden yapılandırılabilir. Bu aşamada iyi niyet göstermek ve iletişimi koparmamak en uygunu olacaktır.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar. Sicilinizde olumsuz bir durum oluşmasını istemiyorsanız yapılandırmaya göre gerekli ödemeleri yapmak en doğrusu olacaktır. Yoksa ilerleyen zamanlarda kara listede yar alır ve daha sonraki 5 yıl boyunca yeni bir kredi kartı sahibi olmak ya da yeni bir kredi çekmek mümkün olmayacaktır.
Uzun lafın kısası bankaların telefonlarına çıkın. Kaçmayın. Nereye kadar kaçacaksınız. Doğruyu söyleyin. Ödeyemediğinizi belirtirseniz onlar zaten size bir çözüm bulmaya çalışacaklardır.