Nominal Faiz Ne Demek? Nominal Değer ve Gelir Ne Demek?

0

Nominal kelimesinin sözlük anlamı, isme dayalı olarak yazılandır. Bununla birlikte ekonomi ve finans sektöründe nominal kelimesi terim anlamı ile farklı anlamlara gelmektedir.

Nominal kelimesi ekonomi sektöründe itibar edilen değer veya görülen değer şeklinde terimsel bir anlama sahiptir.

Nominal Faiz Ne Demek?

Nominal faiz, piyasada yer alan faiz oranı olarak açıklanabilmektedir. Nominal faiz, caiz faiz olarak da adlandırılmaktadır. Finans hareketlerinden arındırılmamakta ve içerisinde enflasyon yansımaları yer almamaktadır. Bu nedenle reel faiz oranını gösteren bir değer değildir. Nominal faiz oranında örneğin 10.000 TL’lik nominal bir faiz oranıyla 4 TL’lik kredi kullanıldığında, yılda 400 TL faiz ödemesi yapılmaktadır. Ancak bu hesaplamanın içerisinde danışmanlık ücreti vb. ek masraflar yer almamaktadır.

Nominal Faiz Ne Demek? Nominal Değer Ne Demek? Nominal Gelir Ne Demek?

Kaynak : pixabay.com

Nominal Değer Ne Demek?

Nominal değer,  menkul kıymetlerin üzerinde yazılı olarak belirlenen değer olarak açıklanabilmektedir. 100 TL’lik bir banknotun üzerindeki 100 TL ibaresi, banknotun nominal değeridir. Yani nominal değer ile ifade edilmek istenen paranın görünen değeridir. Menkul kıymetler ilk olarak görünen değerlerine sahiptir. Ancak bu değer sabit kalmamakta, talep yoğunluğunda meydana gelebilecek değişikliklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin 20 TL nominal değer ile borsada işlem gören bir hisse senedi, taleplerde artış olması halinde 20 TL’nin üzerinde bir alış satış fiyatına sahip olabilmektedir.

Valör Ne Demek? Valör Tarihi Ne Demektir? Borsada Valör Ne Demektir?

Kaynak : pixabay.com

Nominal Gelir Ne Demek?

Nominal gelir, kazancın para ile ifade edilmesidir. Nominal değer çalışmanın karşılığı olarak açıklanabilmektedir. Alım satım gücü ise reel gelir ile ifade edilmektedir. Konuyu daha açıklayıcı olması açısından örneklendirmek gerekirse, 2000 TL kazanca sahip olan bir kişinin nominal geliri 2000 TL’dir. Ancak bu kişinin alım gücü reel değer ile görülecektir. Kişinin önceki sene aynı gelir ile sahip olduğu alım gücü ve sonraki sene aynı gelir ile sahip olduğu alım gücü aynı olmayabilmektedir. Örneğin kişi önceki sene 2000 TL nominal değerdeki geliri ile 150 ekmek alabiliyorsa, ancak sonraki sene 2000 TL nominal değerdeki geliri ile 100 ekmek alabiliyorsa, bu durumda paranın nominal değeri aynı olmakla birlikte reel değeri düşmüştür.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply