Banka borcu haciz işlemleri ile ilgili olarak genel bilgiler. Bankalar ne zaman ve nasıl haciz işlemine başlarlar?
Bankalardan kredi alırken her şey güzel de iş bu krediyi geri ödemeye gelince bazı tatsızlıklar yaşanmıyor değil. Kredi kartı borcu olsun veya bir tüketici kredisi olsun, borç üç ay içinde ödenmemişse, bankalar yasal yollara başvurmaya başlıyor. Bu şekilde konu icra takibine dönünce artık bir daha bankalar ile anlaşma süreci de kapanmış oluyor. İcra takibinde en çok başvurulan yöntem ise eşyaların haczedilmesi yerine maaşların haczedilmesi olmaktadır.
Tüketici kredileri veya kredi kartı borcu haciz işlemleri, icra dairesinden gelen ihbar yazısı ile banka borçlusu için başlamış olmaktadır. Borçlu bu ihbarı aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde ya borucunu kapatmak ya da itirazda bulunmak zorundadır. Aksi halde haciz süreci başlamış olacaktır. Yukarıda da değinildiği gibi icra dairesi, borç ödenmemişse hemen borçlunun çalıştığı kuruluşa maaşın haczedilmesi için yazı gönderecektir.
Banka borcu olanlar en fazla banka borcundan hapse girilir mi endişesi taşırlar. Ülkemizdeki yasal düzenlemelere göre banka borcundan dolayı hapis cezası uygulanmaz. Ancak banka ile icra takibi öncesinde veya icra takibi sırasında borcun ödeneceğine dair bir taahhüt verilmişse ve buna rağmen borç ödenmemişse, bu durumda hapis cezası ile karşı karşıya kalınabilir.
Banka borcu olanlar bir de banka borcundan dolayı eve haciz gelir mi endişesi taşırlar. Eğer borçlu sigortalı olarak çalışan biri değilse, bu durumda aldığı düzenli bir maaş da olmayacağı için, icra dairesi, borçlunun sahip olduğu ev veya araba gibi malları veya ev eşyalarını haczetme yoluna gidebilir.
Banka borcu olanların kafasında bir de şu soru vardır: bankaya borcu olan yurt dışına çıkabilir mi? Daha önceki yasal düzenlemelerde yasal takibe giren kişilere yurt dışına çıkış yasağı uygulanıyordu. Ancak yeni yasalarda böyle bir kısıt bulunmuyor. Kredi borcu için yasal takibe uğrayan de kişiler istedikleri takdirde ülke dışına çıkabilirler.