Parite Nedir? Parite Nasıl Hesaplanır? Pariteyi Etkileyen Faktörler

0

Parite nedir? Parite hakkında genel bilgilerin yer aldığı sayfamız. Parite nasıl hesaplanır? Pariteyi etkileyen faktörler nelerdir?

Parite Nedir? Parite Nasıl Hesaplanır? Pariteyi Etkileyen Faktörler

Kaynak : pixabay.com

Parite nedir?

Birbirinden farklı iki para biriminin birbirlerine olan oranlarının hesaplanmasıyla, bu para birimlerine biçilen değere parite denmektedir. Bu farklı para birimlerinin birbirine olan anlık gerçekleşen kazanımlarının ve kayıplarının hesaplanması parite işlemini oluşturmaktadır. Türkiye’ye baktığımızda, ihracat işlemlerinin çok büyük bir paydası Euro para birimi üzerinden, ithalat işlemlerinin çok büyük bir paydası da Dolar para birimi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle ülkemizde en çok önem verilen parite Euro ve Dolar paritesidir. Özellikle yatırımcılar bu verilerle çok yakından ilgilenmektedir.

Parite hakkında genel bilgi

Pariteler oluşturulurken ilk yazılan bilgi baz dövizi, ikinci yazılan bilgi de karşıt döviz para birimini ifade etmektedir. Bu bilgi kurulduktan sonra iki yönden de hesaplama yapılabilmesi mümkündür. Bu kurulan döviz ikililerinin en önemlilerini finansla ilgili piyasalarda %80’lik bir önem oranına dahip başlıca 7 farklı para birimi belirlemektedir. Bu para birimleri Amerikan doları (kısaltması USD’dir), İngiliz sterlini (kısaltması GBP’dir), Euro (kısaltması EUR’dur), Japon yeni (kısaltması JPY’dir), Kanada doları (kısaltması CAD’dır), İsviçre frangı (kısaltması CHF’dir) ve Avusturya dolarıdır (kısaltması AUD’dır). Uluslararası para işleriyle ilgili olan Forex piyasası dahilinde en önemli olarak nitelendirilen pariteler UDS-EUR, USD-JPY, POUND-EUR ve EUR-USD’yken Türkiye piyasasında Türk yatırımcıların takipte bulunduğu pariteler USD-Türk lirası ve EUR-Türk Lirası pariteleridir.

Parite nasıl hesaplanır ?

Örnek teşkil edecek bir hesaplama oluşturabilmek için Euro’nun 3 TL olduğunu, doların da 2 TL olduğunu kabul edersek; Euro-Dolar parite hesaplanması ” 3/2=1,5″ şeklinde, Dolar-Euro parite hesaplanması istenirse” 2/3=0,66″ şeklinde olacaktır. Bu şekilde parite hesaplamalarında parite alımına “uzun pozisyon” ismi verilmektedir.

Pariteyi etkileyen faktörler nelerdir?

  • Hesaplanılan para biriminin ne miktarlarda faiz getirebilitesinin olduğu
  • Ülkelerin dış ülkelerle olan döviz giriş-çıkışının seviyeleri ve bu seviyelerin sürekliliğinin devam edip etmediği

Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply