IMF kurulu, ülkenin koronavirüs pandemisinin etkisiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için Pazartesi günü Mısır’a 2.77 milyar dolarlık acil yardım onayladı.
Ancak hükümetin daha fazla finansal yardıma ihtiyacı olacağını söyledi. IMF yaptığı açıklamada, ülkenin COVID-19 şokundan önce fon destekli bir ekonomik reform programının bir parçası olarak “dikkate değer bir dönüş” gördüğünü ancak bu ilerlemenin tehdit altında olduğunu söyledi.
Acil durum finansmanı, “Genel Müdür Yardımcısı Geoffrey Okamoto”, pandeminin ekonomik etkisini kontrol altına almaya ve azaltmaya yönelik hedefli ve geçici harcamaların finanse edilmesine yardımcı olacaktır.
Ancak Kahire’nin “kalan ödemeler dengesindeki boşluğu kapatmak, düzenleme yükünü hafifletmek ve Mısır’ın zor kazanılan makroekonomik istikrarını korumak için” çok taraflı ve ikili alacaklılardan ek süratli desteğe ihtiyaç duyacağı “konusunda uyardı.
Acil durum fonları, Washington merkezli kriz borç verenin, salgının kontrol altına alınmasının engellenmesinin ekonomik etkilerine karşı en savunmasız gelişmekte olan ülkelere hızla yardım almak için hızlanan Hızlı Finansman Aracı’ndan geliyor.
IMF Genel Müdürü Kristina Georgieva, fonun üyelerinden 100’den fazla yardım talebi aldığını ve gelişmekte olan ülkelerin salgının etkileriyle başa çıkmak için yaklaşık 2,5 trilyon dolara ihtiyacı olacağını söyledi. Geçen hafta fon, bu tür 50 krediyi onayladığını açıkladı.
John’s Hopkins Üniversitesi’nin sayımına göre Mısır, yaklaşık 10.000 vaka ile 500’den fazla COVID-19 ölümüne maruz kaldı.
Ülke, Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi’nin hükümeti Kuzey Afrika’nın en büyük ekonomisini başlatmak için Müslüman kutsal Ramazan ayı için katı bir sokağa çıkma yasağını gevşettikten sonra yavaş yavaş yeniden açılmaya başladı.
Mart ayı sonlarında dükkanları ve kafeleri kepenklendiren ve milyonlarca memuru evinde kalmaya zorlayan bu önlemlerin bir kısmını yavaş yavaş tersine çevirerek birçok devlet işçisini geri getiriyor ve mağaza ve alışveriş merkezlerinin ticaret saatlerini uzatıyor.