Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), gelecek yıl koronavirüs krizi azaldığında Türkiye’de V şeklinde bir iyileşme bekliyor.
“Türkiye ekonomisinin gelecek yıl oldukça güçlü bir toparlanma olacağını umuyorum. Bu yıl rakamların ne olduğunu göreceğiz, ancak bu yıl EBRD’nin faaliyet gösterdiği her pazar bir miktar daralma gösteriyor. Ama bundan umutluyuz yıl içinde faaliyet gösterdiğimiz Türkiye ve diğer bazı ülkelerde kalp şeklinde toparlanma, “Salı Chakrabarti, bankanın başkanı, Anadolu Ajansı’na (AA) Salı günü verdiği demeçte.
“Türkiye’ye bağlılık inanılmaz derecede güçlü. Türkiye portföyümüzün en büyüğüdür.”
Bankanın yıllar içinde 12 milyar avrodan (91 milyar TL) fazla yatırım yaptığını belirterek, “Geçen yıl 35 projeye 1 milyar avro yatırım yaptık. Bu yıl yatırımların bundan daha yüksek olmasını bekliyorum.” Dedi.
Diyerek şöyle devam etti: “Kısmen, her zamanki gibi iş ile ilgili değil; bundan daha fazlası olmalı. Krizle başa çıkmak ve hızlı bir şekilde iyileşmek için Türkiye’ye yatırım yapmaya çalışacağız. Bu yüzden bu yıl en az 1 milyar avro. Daha fazlasını bekliyorum. Zaten 415 milyon avro yatırım yaptık. Ben oldukça olumluyum. “
EBRD, 2019 yılında Türkiye’de 10. yılını kutladı. 6,7 milyar avroluk Türkiye portföyü, bankanın yatırım yaptığı 38 ekonomi arasında en büyüğüdür. Şimdiye kadar neredeyse tüm özel sektör yatırımlarıyla Türkiye ekonomisinin çeşitli sektörlerine yatırım yapmıştır.
Chakrabarti, Türkiye sağlık sektörünün EBRD tarafından desteklenen hastanelere yapılan güçlü yatırım nedeniyle koronavirüs pandemisi ile iyi başa çıktığını söyledi.
“Sağlık açısından Türkiye’nin bu krizi yönetmek için oldukça iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. Her ülkede ekonomik isabetler var. Genel olarak, Türkiye’nin sağlık sektöründe baş etmesinden çok etkilendiğimi söylemeliyim” dedi.
Ayrıca bankanın Türkiye’nin kuzeybatı Bursa, doğu Elazığ ve güney Adana gibi birçok ilinde hastane yatırımlarını finanse ettiğini söyledi.
Chakrabarti, “Bence hastaneler ve sağlık sektörü bununla çok iyi başa çıktı.” Dedi.
Türkiye’nin kişisel koruma ekipmanı (KKD) üretimine övgüde bulunan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk imalat merkezi, tekstil merkezinin hızlı tepkisinden ne kadar etkilendiğimi söylemeliyim. Türkiye her hafta milyonlarca maske ve önlük üretiyor. hükümetin bunları yurtdışına göndermesine yol açtı. Sağlık tarafında çok güçlü bir yanıt geldi. “