Son günlerde artan ihtiyaçlarımız, ödemek zorunda olduğumuz faturalarımız, taksitlerimiz, isteklerimiz, çocukların okul masrafları, mutfak masrafları, kedimizin maması, o, bu, şu derken çektiğimiz kredi borçlarını bir türlü ödeyememekte ve ay sonunu getirememekteyiz.
Bu da insanların ödeyemeyeceği borçları ön görüp, şu soruyu sormalarına neden oluyor. Kredi borcumu ödemezsem ne olur ? Hapis cezası verilir mi ? soruları vatandaşlarımızın akıllarını kurcalayan en önemli sorulardan. Bu sorulara cevap vermeye çalışalım.
Kredi Borcunu Ödemezsek Neler Olur ?
Öncelikle eğer kredi borcunuzu ödeyemeyeceğinizi ön görüp, buna eminseniz bankanıza gidip bir yapılandırma istemelisiniz. Bankanız çoğunlukla bunda sıkıntı yaratmayacaktır fakat diyelim sıkıntı yarattı veya yapılandırmaya rağmen ödeyemiyorsunuz; ek iş bulmanızda, ek kredi çekmenizde veya banka dışında kredi veren kurumlardan kredi almanızda fayda olacaktır. Tüm bunlara rağmen hala kredi borcunuzu ödeyemiyorsanız, ilk ay geciktirmeniz durumunda bankanız gecikme bedeli tahsil edecektir.
Üst üste üç ay ödeme yapmamanız durumunda bankanız size yasal işlem başlatacaktır. Eğer yapılandırma yaptıysanız yine de gecikme bedelini ödemeniz gerekir. Ama ödeyeceğiniz mevla kredi borcunuzun taksiti kadar olmayacağından bu sizi bir süre kurtarabilir. Yasal işlem başlamadan kurtulmak istiyorsanız, üç ay geçmeden yapılandırma yapmanızda fayda var.
ÖDEME YAPMAMAM DURUMUNDA HAPİS CEZASI VAR MI?
Özellikle bu soru sıkça sorulmaktadır. Kredi borcumu ödemezsem hapis cezası verilir mi şeklinde. Bu sorunun cevabının detaylarını inceleyelim dilerseniz.
Bazı bankalarda üç ay, bazı bankalarda iki ay ile kısıtlanan ödeme yapılmaması durumunda yasal işlem başlatma süreci, bankanın avukatlarını devreye sokmasıyla başlayacaktır. Yasal takip süreciniz başladıktan sonra banka size yeni bir yapılandırma sunacaktır. Bankanın tekliflerine kulak vermeniz size yine zaman kazandırır ve bu teklifleri değerlendirmeniz gerekir. Eğer teklifleri değerlendirmediyseniz veya değerlendirdiğiniz halde ödeyemediyseniz, idare sizlere daha ağır tekliflerle karşınıza dikilecektir. Maaşınıza ve mallarınıza, eğer varsa dükkanınızdaki ürünlerinize haciz konulabilir; bankadaki hesaplarınız boşlatılabilir.
Anayasamızın 39. maddesi uyarınca: “Hiçbir şahısın yerine getirmediği bir sözleşmeden veya taahhütten dolayı özgürlüğü kısıtlanamaz.” maddesiyle borcunu ödemeyen kişiye hapis cezası verilmez. Fakat eğer yapılandırma görüşmesinde avukatlar sizlere, “Eğer borcumu hala ödeyemezsem hapse girmeyi kabul ederim,” içerikli bir maddenin yer aldığı bir sözleşme imzalatırsa, hapse girersiniz. Yaptığınız yapılandırma görüşmelerinde imzalayacağınız sözleşmeleri, çok uzun demeden iyice okuyup öyle imzalamanız gerekir. Bu konuda dikkatli davranmalısınız.
Kredi borcunuzu ödememeniz durumunda yukarıda belirttiğimiz sözleşmeler dışında bir hapis cezası yoktur ancak, banka üzerinize kayıtlı ev, arsa, araba gibi mallarınıza el koyabilir. Ayrıca maaşınızın bir kısmını da otomatik çekecektir. Hiç ödeme yapmamanız durumunda bozulacak olan kredi sicilinizi temizlemenizin tek yolu borcunuzu ödemektir. Aksi durumlarda bir daha kredi almanız zorlaşabilir.
Kredi borçlarınızın yanı sıra kredi kartınıza olan borçlarınız da aynı şekilde değerlendirilir. Kredi sicilinizi borcunuzu ödeyerek kurtarabilirsiniz ama kredi notunuz düşük kalmaya devam edecektir.
Son olarak kredi veya kredi kartı borçlarını ödemek için vatandaşlarımız bankalar dışında kredi veren yerleri araştırmaktalar. Ancak bankalar dışında bulacak olduğunuz kredilere dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle de yasal olmayan tefeci veya benzeri yerlerden para temin etmeyi düşünüyorsanız bu düşünceden vazgeçmenizi tavsiye ederiz. Ancak ille de banka dışında bir yerden para bulmanız gerekiyor ise eş,dost,akraba olmuyor ise finans kuruluşları onlardan da temin edemiyor iseniz son çare olarak diğer yasal olmayan yerler akla gelebilir.