Enflasyon, mal fiyatlarının ve hizmet fiyatlarının artmasıdır. Sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artış göstermesi değil.
Fiyatların genel anlamda sürekli bir artış göstermesidir. Yani enflasyon; bir ülkedeki mal ve hizmetin sürekli olarak artış göstermesi olarak açıklanabilir. Her ülkenin yıllık olarak enflasyon hedeflemeleri vardır, bu yıllık hedeflerin ölçülmesi senelik olarak yüzdelik bazda artış olarak ölçülür.
Enflasyon Neden Yükselir?
Enflasyonun yükselme nedeni iki ana başlık altında değerlendirilir. Bunlardan biri talep enflasyonu olurken diğeri ise maliyet enflasyonu olmaktadır.
- Talep Enflasyonu: Talebin arzdan daha fazla olduğu durumlarda yükselen enflasyon durumudur. Talep enflasyonu, tüketicilerin eline çok daha fazla para geçmesinden dolayı tüketimin artış gösterdiği ve bunun yanında piyasadaki ürünlerin az olduğu durumlarda ortaya çıkar.
- Maliyet Enflasyonu: Belirli nedenlerle ürünlerin ücretlerindeki, hammadde fiyatlarındaki ve vergi fiyatlarındaki artış sebebi ile üretimde meydana gelen yükselişin maliyetleri yükselmesiyle beraber maliyet enflasyonu ortaya çıkar.
Enflasyon Oranları Neleri Etkiler?
Enflasyon oranları, merkez bankalarının yürüttüğü para politikalarına atacağı adımları doğrudan etkileyebileceğinden kurlar üzerinde oldukça etkili olmaktadır. Bankaların yıllık faiz oranları belirlenmesinde enflasyon oranı öncü olmaktadır. Enflasyon oranı, merkez bankalarının yıllık hedeflerinden yukarı olması halinde faizlerde artış ön plana çıkarken; enflasyon oranının merkez bankalarının yıllık hedeflerinden aşağıda kalması durumunda ise faizlerde düşüş beklentisi söz konusu olmaktadır.
Enflasyonun Nedenleri Nelerdir?
Enflasyonun nedenleri, enflasyonla mücadelede başarı sağlamayabilmek adına bilinmelidir. Enflasyon, ülke ekonomilerinde istenmeyen bir durumdur. Kaynakları oldukça yetersiz olan ve mevcut nüfusa yetmeyen ülkelerde enflasyon görülmektedir. Sebebi ise kaynakları kıt olan bu ülkelerde tüketici sayısı çok fazladır. Enflasyonun nedenleri ise şunlardır;
- Ülkenin ekonomisine dış piyasalardan karşılıksız olarak giren para, altın, döviz miktarının artması,
- Üretim miktarının çeşitli nedenlerden ötürü azalması,
- Üretim sektöründeki ürünlerin fiyatlarının sürekli artışı göstermesi,
- Teknoloji alanında yapılan yenilikler ve yapısal bozukluklar veya da yetersizlikler,
- Ülkenin totalde yaptığı harcamaların toplam gelirlerinden daha fazla olması durumunda,
- Tedavüldeki para arzının artması gibi ülke ekonomisini etkileyen faktörler enflasyona neden olur.